Från Möbelkotte till Möbelmästare.

Kurt Sköld är något av en legend i möbelbranschen – i alla fall när vi snackar sängar. Han var med och startade en av de första renodlade sängbutikerna i Sverige. Först tyckte de flesta att idén var underlig och att han mest pratade i nattmössan, men det dröjde inte länge innan framgången var ett faktum.

Hej Kurt, hur länge har du sålt sängar?

Ja, jag har ju varit i möbelbranschen i 50 år. Fast jag började inte med att sälja sängar. Efter att jag tagit realexamen var tanken att jag skulle jobba ett år och sen fortsätta plugga. Men så fick jag anställning som möbelkotte på Bo Möbelcenter – ett av de första och finaste möbelhusen i Sverige – och fick jobba åt Åke Boman som är en av branschens riktigt stora.

Möbelkotte?

Haha, jag fick åka med i lastbilen och leverera möbler till kunderna. Efter ett tag så erbjöd Åke Boman att han skulle betala mitt körkort och då började jag köra lastbilen själv. Och sen fick jag börja som juniorsäljare på lördagar och under ”söndagsvisningarna”. På den tiden fick man nämligen inte göra affärer på vilodagen. Det blev ingen mer skola för mig, utan jag blev kvar i 17 år innan jag bestämde mig för att starta eget och började med sängar.

Hur kom det sig att det blev just en sängbutik?

När vårt fjärde barn var på väg så kände jag att det var dags för något nytt. Jag och en som heter Tommy hade gjort en hel del research och kom fram till att vi skulle satsa på en specialbutik för sängar. En del tyckte nog inte att vi var riktigt kloka. Men sagt och gjort, medan min fru låg på BB 1988 öppnade vi vår första sängbutik, NattiNatti, på Storgatan i Trollhättan. Vi sålde inte en enda säng den dagen. Det var rätt deppigt. Men dagen efter sålde vi vår första säng. Och sen rullade det på.

Vem var det som kläckte namnet NattiNatti?

Ja du, vi satt och spånade på namn. Sovhuset. Sänghuset. Men så kläckte Tommy ”NattiNatti”. Jag kommer ihåg att det var en som kommenterade sa: Va fan? Då kan ni ju lika gärna heta ”Dumihuvudet”. Haha.

Vad har du sett för förändringar/trender när det gäller sängar och sovrum genom åren?

Förr var fanns det inte lika mycket att välja på. Skumgummi och masonit. På 70-talet kommer det lite mer variation. Men det var egentligen bara stommen som var det intressanta. Då skulle man ha inbyggd radio, speglar och annat jox. Under 80-talet började vi få se andra typer av sängar såsom vattensängen och kontinentalsängen. Kontinentalsängar och klädda gavlar är ju en av de stora trenderna nu. Och ställbara sängar.

Hur gör ni ert urval när det gäller leverantörer? Vad är viktigt?

Det är viktigt för oss att det är en svensk leverantör. Eller åtminstone nordisk. Det är görviktigt. Vi måste kunna lita på varandra och då är närheten ibland avgörande. Vi måste ha samma kvalitetstänk annars funkar det inte.

Ni har ju tagit fram ett eget sängmärke. Kan du berätta lite om det?

Just det. Skagerrak. Det har gått superbra för de sängarna. Kunderna gillar dem. Det är bra svenska kvalitetssängar till ett pris som gör att du kan sova gott om natten. Vi säljer väldigt många av dem. Det är riktigt kul.

Nu är ju du lite partiskt, men varför ska man köpa sin säng hos Möbelmästarna?

Det första jag kommer att tänka på är tryggheten. Hos oss kommer du garanterat att hitta en säng som du trivs i. Och skulle du inte bli nöjd så får du byta inom 60 nätter. Varken jag eller mina kollegor har något intresse av att sälja en säng som du inte blir nöjd med.
För oss är det väldigt viktigt att våra kunder får en ärlig upplevelse. Hos oss får du också den hjälp du behöver och vi kan svara på alla dina frågor. Vi har kunskapen och det vet jag att våra kunder märker och uppskattar.

Avslutningsvis, vad gör en möbelmästare när han inte hjälper sina kunder?

På fritiden menar du? Ja, jag ägnar mig gärna åt min familj och mina barnbarn. Vi har hus ute på Vänersnäs – där spenderar jag mycket tid. Jag har byggt en egen liten sagovärld där ute som både jag och barnbarnen tycker väldigt mycket om. Sen är ju musiken ett stort intresse också. Jag spelar lite gitarr och sjunger emellanåt.

 

Missa inte vår inspirationsfilm på Facebook där Kurt berättar allt du behöver veta för att hitta den perfekta sängen för dig, din kropp och din plånbok.

  • Dela på: