Det Anders inte löser går inte att lösa

Anders Mattson är logistikchef på Möbelmästarna. Det betyder att han flera gånger om dagen har det hett om öronen, men med ett hjärta av guld, en hel del humor och stresstålighet utöver det vanliga tar han varje utmaning med ro och löser det mesta. ”Omöjligt” finns helt enkelt inte med i Anders ordförråd.

Vad är det du gör på Möbelmästarna?
Vad gör jag inte på Möbelmästarna? Haha. Jag är logistikchef och det innebär att man gör väldigt mycket. Jag fungerar som en länk mellan kund och säljare. Efter att du köpt din möbel är det jag som sköter resten. Jag tar hand om beställningar, bokar tider med leverantörer, chaufförer och kunder. Jag monterar och kör ut också om det krisar. Sen håller jag även ordning och reda i verkstaden och på lagret.

Stressigt?
Ja, det kan allt bli lite stressigt. Som när en lettisk lastbil kommer med 28 kontinentalsängar precis innan vi ska gå hem för dagen. Då är det bara att andas djupt och lösa situationen.

Hur kom du in i den här branschen?

Min bästa kompis är släkt med familjen Sköld och jag har sommarjobbat här sedan gymnasiet. Jag började med att köra ut möbler, sen jobbade jag ett tag som säljare och sen hamnade jag tillbaka på lagret igen.

Vad är det som gör att du trivs hos Möbelmästarna?
Vi känner varandra. Man vet vad folket här går för. Det är liksom inga konstigheter. Det som också är härligt är att ingen dag är den andra lik. Jag gillar också att jag har mycket kundkontakter. Det är alltid kul att tjöta lite.

Vad är det mest utmanande med ditt jobb?
Vi möter dagligen väldigt många olika typer av kunder. Så man måste vara lyhörd, smidigt och flexibel för att kunna sköta kundkontakten på ett bra sätt. Även om någon skulle vara otrevlig och otålig så gäller det att vara len i mun. Vissa hemleveranser är också lite utmanande – som till exempel en gång när vi skulle leverera en ställbar säng till sjätte våningen, utan hiss.

Vad är det märkligaste du har varit med om vid en hemleverans?
Man har ju varit med om mycket. Ändå är jag rätt skonad, många andra har en hel del rövarhistorier att berätta. Men jag minns en gång när vi skulle leverera sängar till ett torp ute på slätten i Lidköping. Vi är lite stressade för vi är redan sena, och så visar det sig att sängarna ska upp för en smal trappa. Det var så smalt så knogarna skavdes upp. Vi skulle också ta med oss de gamla sängarna därifrån, men det var helt omöjligt. Vi fick ta fram tigersågen. Då gick säkringarna. Det slutade med att vi fick slå sönder sängarna och dra ner dom i flisor. Det var inte en av mina bästa körningar. Men slutet gott, allting gott.

Ni tar väl även emot kundernas gamla möbler? Vad gör ni med dem?
Ja, är det hela och rena så tar vi dem till Returen som samlar in till bättre behövande. Men det mesta vi tar med oss är ändå sånt som man får slänga.

Det blir väl än hel del tunga lyft i ditt jobb? Vad är viktigast – armkraft eller benkraft?

Jag skulle säga att hjärtat viktigaste. Har du hjärtat på rätt ställe så går det mesta. Hjärta och psyke.

Nu är ju du partisk, men varför ska man köpa sina möbler hos Möbelmästarna?
Vårt sortiment håller en väldigt hög klass. Vi har många fina märken med hög kvalitet. Sedan har vi en kunskap och servicenivå som du nästan inte hittar någon annanstans.

Vilken är din favoritmöbel?
Min soffa från Furninova. Den heter Petito och ligger helt rätt i tiden. Allt från Dan-Form också. De gör jättesnygga möbler.

En sista fråga, du gillar att fiska – är det vad du ägnar dig åt för att koppla av från jobbet?
Jag gillar djur och natur överlag. Mellan 9–18 är det full rulle så efter jobbet är det rätt skönt med tystnad och att få varva ner. Sen är jag lite sportnörd också. Det blir mycket fotbollsmatcher på tv.

  • Dela på: