Butikschefen faller inte långt från päronträdet

Peter Sköld har möbelbranschen i blodet. Han växte i stort sett upp i sin pappas sängbutik, men att han skulle följa i sin fars fotspår har inte alltid varit en självklarhet. Men efter en kort sväng i annan riktning återvände Peter till familjeföretaget och idag är han butikschef för Möbelmästarna i Trollhättan.

Hur kom du in i den här branschen?
Min pappa öppnade ju möbelbutik, och var även med och startade en av de första renodlade sängbutikerna i Sverige. Jag började sommarjobba hos honom när jag var fjorton-femton och blev kvar. Jag tog visserligen en paus när jag var runt tjugo och läste en datautbildning. Men återvände. Att sitta stilla vid en dator passar inte mig.

Hur är det att ha sina föräldrar på jobbet?
Jag tycker det har varit ganska bra. Jag och Kurt (pappa) är rätt lika. Det är klart att det kanske inte är lika spännande att äta söndagsmiddag tillsammans eftersom vi ses varje dag på jobbet.

Nog pratat om familjen. Har du några tips när det gäller matsalsmöbler?
Jag skulle nog ge rådet att satsa på kvalitet från början. En annan sak som många väljer är bord med tilläggsskiva. Man tänker att det är praktiskt. Men jag skulle nog säga att det bästa är att köpa ett stort bord så att alla får plats direkt. Det är enklare. Annars måste du ha någonstans att ställa de där extra stolarna och tilläggsskivan.

Något mer man ska tänka på när man ska köpa matbord?
Många köper bord bara med ögat, men det gäller att tänka på hur bordet ska användas och vad det kommer att utsättas för. En oljad yta är känsligare och behöver behandlas med jämna mellanrum. Men får du en fläck eller repa kan du enkelt slipa ytan. En lackat yta tål mycket, men får du en mekanisk repa är det betydligt mer jobb. Laminat är riktigt tåligt och ger ett modernare utseende till bordet.

Du gillar fotboll – är det okej att ha en tv i matrummet tycker du?
Ja, det tycker jag nog. För morgon-tv och lite slöttittande. Men är det fotboll väljer jag helst soffan.

Har du sett några förändringar/trender inom kök och matrum?
Idag är det mycket öppna planlösningar. Det betyder att man behöver få ihop matgruppen med soffgruppen rent stilmässigt. Retro, vintage och skandinaviskt är det folk gillar mest fortfarande. Ett tips är att välja möbler ur en serie som har flera olika typer av möbler – då blir det lättare att få ihop helheten där hemma.

Vad bjuder du själv helst på när ni har gäster hemma?
Min fru är kock så jag är lite bortskämd. Det syns på vågen. Haha. Men jag gillar tapas och att sitta länge och äta tillsammans.

Nu är ju du partisk, men varför ska man köpa sina möbler hos Möbelmästarna?
Alla vi på Möbelmästarna har stor erfarenhet. Vi ger dig gärna tips och råd och hjälper dig att hitta vad du söker. Vi har ett brett sortiment med möbler, i alla möjliga stilar och i olika prisklasser. Det många av våra kunder uppskattar är också att vi erbjuder fri hemkörning och även hjälper till med monteringen. Det är värt en hel del faktiskt.

Vilken är din favoritmöbel?
Sängen. Utan tvekan.

Hur håller en möbelmästare sig i mästarform?
Menar du fysisk får du nog fråga någon annan. Haha. Men menar du kunskapsmässigt så gäller det att vara nyfiken, lyhörd och att fråga. Vi går även på utbildningar och gör en hel del fabriksbesök. Vi måste ju veta vad det är vi säljer och kunna ge bra svar på kundernas frågor.

  • Dela på: